Б Ъ Д Н И К
вчера след залез слънце в домовете си отбелязхаме най-популярния празник Бъдни вечер.
При това от значение е не числото на предлаганите тази вечер ястия, а тяхното качество – храната ни да е постна, естествена, направена според народната традиция, съхранена през вековете. Целта е да се доближим до онези условия, при които са били в тази тиха и свещена нощ на Христовото Рождество.
Според библейските повествования на евангелистите Матей и Лука, малкият Христос се е родил предхождан от витлеемската си звезда.
Помним звездата, която превела мъдреците от изток, и за пастирите, които пазели нощна стража при стадото си, когато ангелите им известили за раждането на Спасителя: “Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ”.
Посланието на тази вечер е дадено пак от ангелите с думите: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!”
Наистина, нека на земята бъде мир и добра воля!
Бъдни вечер е...
7 или 9 са ястиятя 7 са дните в седмицата. 9 защото 9 е броят на месеците, в които бъдещата майка носи бебето си.
В народните обичаи могат да се открият различни традиции, но вечер всички членове на семейството се нареждат около масата.
Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.
В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват. Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.
Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си.
Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през цялата годината.
Зад палешника (широкото остро желязо на лемежа) се оставят живи въглени, неречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. На въглен може да се предскаже и времето през годината.
Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.
За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2 – 3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята за стопаните и стоката.
На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.
Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни.
Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината.
Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.
Ако времето е мъжгялво, такова ще е то и през годината.
Моми, на които им е време да се омъжват, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.
Пепелта от бъдника и сламата не се изхвърля.
Който седне на трапезата, не бива да се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите.
Коментари
Публикуване на коментар